معماری سازمانی
در سازمانهای امروزی که اغلب دارای ابعاد و ساختارهای پیچیده و از نظر فیزیکی توزیع شده هستند تنها ذکر اینکه چه کارهایی باید توسط چه کسانی (شرح وظایف) انجام شود کافی نیست، بلکه فرایندها، دادهها، اهداف و نقش افرادی که در سازمان انجام وظیفه میکنند باید با اهداف و راهبردهای سازمان که در قالب برنامهریزی راهبردی ارائه میشوند، همخوانی داشته باشد. چنین امری مستلزم آن است که سازمان دارای یک نقشه از تمام ابعاد خود باشد تا بتواند با استفاده از این نقشه، روابط بین ابعاد سازمان را درک نموده و در صورت نیاز با تغییرات هماهنگ نماید. این نقشه از سازمان، که حاوی اطلاعات افراد، فرایندها، مکانها و دیگر ابعاد و خصوصیات سازمان است، معماری سازمانی نامیده میشود.
معماري سازماني رویکردی است یکپارچه و جامع که جنبهها و عناصر مختلف سازمان(سیستم) را با نگاه مهندسی تفکیک و تحلیل مینماید و شامل مجموعه مستندات، مدلها، استانداردها و اقدامات اجرایی برای تحول از وضعیت موجود به وضعیت مطلوب با محوریت فناوری اطلاعات است که در قالب یک طرح مشخص اجرا شده و سپس به صورت مداوم توسعه و بروزرسانی میشود.
در این اسلایدها که از اینجا قابل دانلود می باشد سعی بر آن شده است که مفهوم معماری سازمانی به زبانی ساده تعریف و تمایز معماری مبتنی بر وظیفه و فرآیند تشریح و شفاف گردد. نمونه هایی از معماری های سازمانی به جهت مقایسه ارائه شده است. همچنین چارچوب جستن و نلیس به عنوان چارچوبی مدیریتی با رویکرد یکپارچه سازی سطوح استراتژی و عملیات ارائه شده و در ادامه مفاهیم پایه در حوزه استراتژی عنوان گردیده که می تواند برای شروع بحث معماری سازمانی راه گشا باشد.

2 Comments
سلام و درود بر شما استاد عزیز
جناب مهندس ساکت
عالی بود.
سلام جناب آقای قربانی بزرگوار
نظر لطف شماست