شاخص های کلیدی عملکرد
تحلیل فرآیندهای کسب و کار زیربنای پروژه فرآیندمحوری می باشد. خروجی این مرحله را از طریق تهیه شناسنامه فرآیند مستند می نمائیم. پس شفافیت، دقت، انطباق و جامعیت را می توان جز ویژگی های اساسی آن بر شمرد. شناسنامه فرآیند جز اسناد ارزشمند سازمانی به شمار می رود و دارای اجزا متعددی می باشد، که در مراحل مختلف به آن رجوع می نمائیم. از مهمترین اجزا شناسنامه فرآیند می توان به شاخص های (کلیدی) عملکرد اشاره نمود.
به درستی می توان این ادعا را تکرار نمود که “هر آنچه را که نتوان اندازه گرفت، نمی توان مدیریت نمود”. مدیریت را به سادگی می توان هنر تصمیم گیری آگاهانه طی فرآیندی شامل برنامه ریزی، سازماندهی، هم سویی، کنترل، و حل مساله دانست. مراحل اصلی برنامه ریزی و کنترل که همانند یک دوقلوی بهم چسبیده می باشند را مبتنی بر شاخص ها می توان انجام داد. فرآیند به عنوان یک ماهیت سازمانی که فعالیت های تکرارشونده را از طریق آن ساماندهی می نمائیم نیازمند مدیریت بوده و به دلیل آنکه منابع سازمان در خلال اجرای فرآیندها مصرف می شوند لازم است برای بهبود فرآیند تلاش منظم و پیوسته صورت پذیرد. شاخص ها نقشه راه بهبود و سرآمدی در عملیات بوده و به همین دلیل بکارگیری شاخص مناسب می تواند مسیر تعالی و موفقیت در سازمان ها را تغییر دهد. پس به همین دلیل ضروری است در انتخاب شاخص ها دقت لازم را به عمل آوریم.
هم سویی استراتژی با عملیات (فرآیند و پروژه) موفقیت سازمان ها را تضمین نموده و از طریق شاخص های عملکردی مدیران می توانند جهت گیری کلان را به کار روزمره سازمان متصل نمایند. شاخص های شناسایی شده و هدف گذاری (Target setting) آن ها بایستی بیانگر این پیوند (استراتژی و عملیات) باشد. سیستم عملکرد مبتنی بر فرآیندها می تواند همراستایی را در پایین ترین لایه های سازمانی محقق نماید. مدیریت عملکرد نیز در صورت اتصال به پرداختی های کارکنان می تواند محرک استراتژی و از عوامل انگیزش به شمار آید.
