اجزا استراتژی
سازمان ها فارغ از ابعاد / گسترده گی، روش مالکیت / مدیریت و تنوع محصولات / خدمات به جهت ماندگاری در رقابت بایستی برای چهار سوال اساسی پاسخ شفاف و روشن داشته باشند.
چرا شرکت ما ایجاد شده است؟
وضعیت کنونی ما چگونه است؟
به کجا می خواهیم برویم؟
چگونه می خواهیم به آنجا برسیم؟
اگر چه پاسخ دقیق به این سوالات را تنها می توان از موسسین و مدیران ارشد سازمان انتظار داشت اما برای تبدیل استراتژی به کار هر روزه کارکنان لازم است کلیه پرسنل برای پاسخ گویی به این سوالات محاوره نمایند و جواب های شایسته ای داشته باشند.
روش ارزش آفرینی و ارزش های مورد انتظار برای ذی نفعان را موسسین شرکت در زمان تاسیس بنیان می نهند اما در بستر زمان دچار تحولاتی خواهد شد. شرکت ها برای پاسخ گویی به تقاضا موجود و یا عرضه محصولات / خدماتی که می تواند برای مشتریان ارزشمند باشد ایجاد شده اند. فلسفه وجودی و رسالت سازمان ها را بایستی در پاسخ به پرسش “چرا شرکت ما ایجاد شده است؟” جستجو کرد.
با بررسی عملکرد مالی، جایگاه ذهنی، گستردگی و عمق نفوذ در بازار، قوت و توانمندی منابع، نقاط ضعف عملیاتی و شرایط محیط های پیرامونی شرکت و کسب و کار می توانیم دریابیم که “در حال حاضر در کجا هستیم؟” و وضعیت کنونی را تعیین نمائیم.
آرمان ها و آرزوهای سازمان تصویری از موفقیت را ایجاد خواهد کرد که سازمان بایستی با برنامه ریزی دقیق و صرف بهینه منابع به آنجا برسد. پاسخ به سوالاتی در زمینه آینده و اینکه “به کجا می خواهیم برویم” ما را در شفاف سازی این مفهوم یاری خواهد رساند.
جهت های کلان برای رسیدن به قله های موفقیت و چگونگی نیل به آن مهمترین سوال برای همه سازمان ها به شمار می رود که اساس مدیریت استراتژی را شکل می دهد و “چگونگی حرکت سازمان را معین می کند.”
پاسخ های ارائه شده برای سوالات فوق ما را در تدوین استراتژی و اجزا آن یاری می نماید. تدوین استراتژی خوب اگر چه به تنهایی تضمین کننده موفقیت نمی باشد اما بدون شک استراتژی بد محتوم به شکست است. استراتژی دارای اجزا و عناصری می باشد که ذیلا به مهمترین آن ها اشاره خواهد شد.
ماموریت
ماموریت فلسفه وجودی سازمان بوده و منظور و مقصود سازمان را با پاسخ دهی به سوالاتی مانند “ما که هستیم؟، چه کاری انجام می دهیم؟ و چرا اینجا هستیم؟” تبیین می نماید.
ویژگی های ماموریت
- تشریح دلایل موجودیت سازمان
- تعیین ارزش ارائه شده برای کلیه ذی نفعان
- مشخص نمودن نیازمندی هایی که در صدد پاسخ گویی به آن ها هستیم
- مشخص نمودن خروجی های سازمان علل الخصوص محصولات / خدمات ارائه شده به مشتریان
چشم اندار
چشم انداز آرمان های بلند مدت و جهت حرکت سازمان با تمرکز بر کالا، مشتری، بازار، فناوری را با پاسخ به سوال “به کجا می خواهیم برویم؟” تبین می نماید.
ویژگی های چشم انداز
افق زمانی مشخص
بازار هدف معین
بلند پروازی
تصویر آینده
جهت دهنده و متمرکز
نسبتا انعطاف پذیر
ارزش بنیادین
ارزش های بنیادین نشان دهنده دیدگاه، رفتار و شخصیت سازمان بوده که به ندرت قابل تغییر می باشد و معمولا محیط درون و بیرون بر آن اثر ندارد. ارزش ها با گذشت زمان، موقعیت و تغییر در افراد دستخوش تحول نشده و پایه های فرهنگ سازمان را شکل می دهند.
ویژگی های ارزش بنیادین
فرهنگ ساز
جامعه محور و تامین کننده منافع عمومی
راهنمای عمل و ابهام زدا
پایدار
واقع بینانه و گسترده
سند تحول استراتژی
سند تحول ابزاری مدیریتی برای کمک به درک و نهادینه سازی چشم انداز بوده و برنامه ای است که وضعیت موجود در ساختار، قابلیت ها و فرآیندهای سازمان را با وضعیت مورد نظر و مطلوب آن در آینده مقایسه می کند.
ویژگی های سند تحول
شفافیت و دقت در تعیین بنیادهای تحول آفرین
هم سویی با چشم انداز
سادگی وقابلیت درک
دست یافتی تر نسبت به چشم انداز
کوتاه مدت تر نسبت به چشم انداز